مشاوره شغلی چیست؟

فرآیندیست مبتنی بر شناخت و تحلیل حرفه ای، که در آن به افراد کمک می شود :

  • دریابند در زندگی حرفه ای خود به دنبال چه هستند،(رسالت حرفه ای و معنا و دلیل کارکردن)
  • شغل مطلوب و مناسبشان چیست،
  • اهداف حرفه ای خود را معین کنند،
  • مسیر دستیابی به آن اهداف را طراحی کنند،
  • و نهایتا در جایگاه حرفه ای مطلوب و مناسبشان و در راستای اهدافشان، مشغول به کار شوند.

مشاوره شغلی برای چه کسانی مناسب است؟

گروه اول : شاغلین به کار که با مسائلی در محیط کار و شغل خود مواجهند و احساس نارضایتی می کنند.

گروه دوم : برای انتخاب مسیر حرفه ای و شغل مناسبشان نیازمند کمک هستند. این گروه هم افراد تازه کار و یا به اصطلاح شغل اولی ها را در بر می گیرد و هم افرادی با سابقه حرفه ای بعضا چندین ساله،که به دلایل گوناگون،به دنبال بازنگری و طراحی مجدد مسیر حرفه ایشان هستند.

گروه سوم : محصلین. این گروه که عمدتا از دانشجویان و یا متقاضیان تحصیلات تکمیلی هستند، معمولا برای انتخاب رشته تحصیلی، تغییر رشته تحصیلی و نیز طراحی مسیر شغلی به راهنمایی نیاز دارند. البته دانش آموزان دوره متوسطه که چشم انداز حرفه ای دارند نیز در این گروه جای می گیرند.

روند انجام مشاوره شغلی 

مشاوره شغلی یا به صورت مستقل بنا به نیاز و مراجعه افراد انجام می شود و یا به صورت تکمیلی در کنار فرآیندهای آموزشی و کوچینگ، برای بررسی مسائل افراد ارائه می گردد.

در هر دو حالت، پنج مرحله کلی را دربر می گیرد : 

  1. تشخیص مساله و ریشه های آن (بررسی موقعیت فعلی)
  2. تشخیص و شناسایی خواسته مراجع (بررسی موقعیت مطلوب)
  3. طراحی و تصحیح مسیر دستیابی به موقعیت مطلوب
  4. تدوین برنامه عملی 
  5. گرفتن بازخور و حمایت مراجع برای انجام تغییرات و اقدامات لازم
اساس این روند با رویکرد روانشناسی مثبت گرا(Positive Psychology) و مبتنی بر شناخت و تحلیل حرفه ای (Career Analysis) می باشد و به اقتضای شرایط از انواع تست ها و ابزارهای به روز سنجش های روانشناسی حرفه ای استفاده می شود. 

لازم به توضیح است که تمامی تست ها و آزمون های مذکور از روایی، پایایی و اعتبار علمی برخوردار بوده و در صورت نیاز، منابع علمی آنها در اختیار مراجع قرار خواهد گرفت.

برخی از مواردی که توسط آزمون ها مورد سنجش قرار می گیرد :

  • انواع هوش
  • نیازهای اساسی
  • استعداد ها و توانمندی ها
  • استعدادهای کارآفرینی و تحلیل تیپ کارآفرین
  • ارزش ها و نگرش ها
  • تیپ شناسی شغلی
  • رفتارشناسی شغلی
  • خلاقیت

روش هماهنگی جلسه مشاوره شغلی 

برای هماهنگی و تعیین وقت مشاوره لطفا یا از طریق شماره های تماس اقدام نمائید و یا ایمیلی با موضوع "درخواست مشاوره شغلی" به آدرس  PariaAslani@gmail.com  ارسال کنید.

(پیشاپیش به خاطر مشغله کاری و بضاعت اندک زمانی ام که بعضا منجر به فاصله زمانی بین درخواست مشاوره و برگزاری آن می گردد، عذر خواهی می کنم.)

نگرانی رایج افراد درباره مشاوره شغلی

به تجربه موارد بسیاری را دیده ام که افراد یک نگرانی رایج درباره مشاوره شغلی دارند. آنها نگرانند که به سراغ مشاور روند و او به ایشان بگوید که کل مسیر شغلی و تحصیلیشان را اشتباه آمده اند و باید همه چیز را از نو شروع کنند!

و یا اینکه تصور می کنند مشاور، شغلی را از درون جعبه نتایج تست ها و آزمون ها بیرون خواهد آورد و پیش رویشان می گذارد که ممکن است انتخاب ایشان نباشد!

لازم دیدم که در اینجا این نگرانی را برطرف کنم و توضیح دهم که اولا مشاوره طراحی مسیری برای رسیدن به خواسته ها، بر مبنای داشته هاست! و به هیچ وجه سابقه تحصیلی و شغلی فرد نادیده گرفته نمی شود.

ثانیا مثل جالبی هست که می گوید، "مشاور ساعت را از مچ دست شما باز می کند، به دست خود می بندد و به شما می گوید که ساعت چند است!!!" بله درست است.

در حقیقت تمام نتیجه گیری ها و تحلیل ها بر مبنای اطلاعاتی انجام می شود که از شما و از درون شما به روش های مختلف به دست آمده است. لذا امکان ندارد که پاسخ تست ها و آزمون های یک فرد نتایجی را نشان دهند که او بدان ها اذعان و علاقه ندارد! 

در واقع ما در روند مشاوره تنها آنچه هست را کشف و بررسی می کنیم و نقاطی را به شما نشان می دهیم که وجود داشته اند، اما شما قادر به دیدن آنها نبوده اید.

پس دوستان بزرگوار، جای هیچ نگرانی نیست. ساعت، ساعت شماست و من و همکارانم تنها زمان آن را به شما اعلام می کنیم.